Varför har man inte fått rösta?

Tyresö/Hanvikens ordförande Mikael Westford  är en av flera kritiker till hur beslutet om att dela in ettan i två serier inför kommande säsong togs. I denna intervju pekar han på de demokratiska brister han menar funnits i processen. Att det handlar om ekonomi eller sportsliga frågor är sekundärt menar han, det är majoritetsbeslut i ärendet som är den stora frågan.   

Processen gått till?

– Jag tycker processen är viktig. När vi gjorde om slutspelet förra säsongen, hade vi omröstning på årsmötet och fick en majoritet för förändringen. Och detta är en större förändring, därför är jag förvånad att man inte kollar att det finns en majoritet för förändringen även denna gång.

Hur har det gått till?

– Det har varit en processgrupp med ett antal lag representerade, sedan har man drivit igenom det gruppen tyckte. Men när det gäller en sådan här viktig sak måste det finnas majoritet för att genomdriva förändringen, Att man inte gör en majoritetskontroll. De menar att ordförandemötena är en del av processen, men detta är så stort att det bör dubbelkollas. Så det är det jag tycker är fel. Visste jag att det fanns en majoritet så hade jag inte haft en åsikt, då det är demokratiskt rätt.

Hur mycket har ni fått påverka?

– Som förening ingenting. Vi är inte ens tillfrågade, mer än att det varit presenterat på ordförandemötena, men när vi tyckte till då tyckte de att det var för sent.

Ni skickade tillsammans med flera andra östlag och Stockholms ishockeyförbund in en protestskrivelse, vad har ni fått för respons på det?

Inte mer än att de påstår att de inte fått det. De påstår att de fått det via media bara, det råder det delade meningar om.

Tankar om det?

– Det är en del av processen vi inte stöttar riktigt. Det finns ett motstånd och en kritik som de inte är villiga att se, utan de blundar för det och fortsätter processen som om det inte hänt. Det motsätter vi oss, och det är inte bara Stockeholmslag som ifrågasätter det, utan det är även föreningar från andra serier som står bakom detta.

Vad skulle det innebära för er? Kostnadsökningar?

– Först och främst är processen det viktigaste, för finns det majoritet så accepterar jag beslutet, det är så demokrati fungerar. Så kan vi få det bekräftat är det inget problem, då får man gilla läget. Sedan kan man alltid ha det frågor gällande om det är rätt sportsligt och ekonomiskt. Vi vet inte idag om det finns en majoritet, och det är det största problemet. Sedan vill en del säga att det beror på att Stockholmslagen som får längre reor, men det är fler föreningar från andra serier som tycker samma som oss. Däremot så kanske vi skriker lite högre för vi värnar om vår egen ekonomi då den inte ska drabba ungdomssektionen med ökade avgifter, som den gör hos andra. Vi tar ansvar för vår helhet när vi lyfter frågan. Sedan sportsligt påstår man vi får en intressantare serie med två gånger tjugo lag, men det känns som att vi får svårt att fylla serierna med 40 lag och då måste vi fylla på med nya lag från tvåan, och blir serien bättre då? Det kan man ha en åsikt om, men det är tveksamt i min värld.

Vad säger du om samordningsvinsterna och att man får bättre framförhållning?

– Det är skillnad på norr eller söder, i norr är man mer öppna för kreativa lösningar med dubbla matcher på helgerna, någon sådan öppenhet finns inte i söder. Så det kan ha stor betydelse för oss vilken serie vi hamnar i. Det handlar om ledighet, för spelare och ledare, semesterdagar som kan göra stor skillnad på norr och söder. Vilket gör att det är svårt att skriva kontrakt med spelare, för vi vet inte förutsättningarna.

Lämna ett svar