Bäcken gjorde en magisk säsong och tog sig hela vägen till ettan, och äntligen skulle Göteborg få en ettanklubb igen. Men för en dryg vecka sedan kom dråpslaget, licensnämnden nekade Bäcken licens och stängde dörren för ettanspel. Kmhockey.se ringde upp Bäckens ordförande Peter Hermansson för att höra hur klubben agerar nu och en hel del annat.
Peter, hur har er satsning mot ettan sett ut?
– Inledningsvis var det så att vi egentligen inte hade för avsikt att nå ettan med förra årets lag, utan målet har varit att vara ett topplag i tvåan. Men a-laget, med den skrala budgeten vi hade, den ska ha varit näst minst i hela tvåan, ställde till det lite för oss och gick hela vägen. Så vi var inte riktigt förberedda på det, och sedan dess har vi som en liten ideell förening jobbat mot klockan för att få det att funka. Det var helt nytt för oss med licens och vi var lite naiva i sammanhanget och det var det vi fick känna på i samband med licensprövningen. Men vi ska överklaga och sitter med de sista dokumenten nu och hoppas att det ska gå vägen. Vi har ändå en historik som klubb med stark stöttning i omgivningen oavsett nivå vi spelat på tycker jag, men detta har inneburit att vi nu har fått ett enormt stöd, så vi har fått en stöttning som gör att ekonomin nu ser långt mycket bättre ut än vad vi anat att den skulle vara. Sedan skulle vi fortfarande vara den minsta klubben i ettan monetärt, men det har blivit en positiv effekt med den stora uppbackningen. Så övertygad om att det går vägen.
Jag har läst ett uttalande från föreningen där ni uttalar er om att ni var överraskad över den missade licensen, då ni hade haft en positiv kontakt med licensnämnden, vad var det som överraskade er?
– Nu var det inte jag som hade den kontakten, utan Mats Dynevik, vår vice ordförande, men i och med att vi var nya och inte blivit utsatt för prövning tidigare så hade vi en dialog vad som krävdes av oss, men vi förstod ändå inte hur hård kontrollen var. Sedan kanske vi misstolkade informationen som vi fick, men det har skett en del missförstånd i den verbala dialog vi haft med nämnden, och vi har också kanske varit naiva hur strikta kraven de facto är. Men det som också gjorde att vi inte förstod hur hårt det var är att alla runtomkring sagt att man alltid får ett dispensår, och får man det budskapet så tror man det, även om vi som sagt var kanske var lite naiva.
Har ni fått chans att skicka in en handlingsplan?
– Vi skickade in en budget som visade ett kraftigt överskott, och jag jobbar som politiker så jag är van vid att skicka in handlingsplaner av olika slag så jag vet ju att de kan se väldigt olika ut, men vi trodde att det skulle räcka. Sedan fick vi frågor men de var inte tillräckligt tydliga för oss, så vi förstod inte vad som saknades. Men jag vill inte peka finger, vi var naiva och trodde att vi skulle få licensen av orsakerna som jag sa, men känslan är kanske att nämnden ville markera lite extra i år också.
– Ska vi ändå lyfta fram något positivt av det här är det att vår budgeterade sponsorintäkt redan nåtts, så det är en positiv bieffekt, att vi skulle nå den redan i juli månad trodde vi inte.
Nu ska ni skicka in ett överklagande, vad är det för formaliafel ni hoppas gör att ni lyckas emd överklagandet?
– Vi förtydligar dokumentationen, att det framgår tydligt vad vi ska göra ska hantera den ekonomiska situationen. Vår utgångspunkt måste vara att vi rättar till det vi kan rätta till, sedan är det en tolkningsfråga vad som är ett formaliafel, vi vill inte peka finger på andra, utan vi får fortsatt ha en dialog, men vi tycker att vi kan påvisa visa saker som nämnden valt att tolka på ett sätt som vi inte gör.
Nu hamnar ni i lite av ett limbo där ni inte vet vilken serie ni spelar i nästan säsong. Hur gör ni nu?
– Vi jobbar som att vi får godkänt på överklagandet, vi måste jobba som att vi har en licens, annars hamnar vi i ett väldigt utsatt läge. Så folk har fått skjuta på sin semester för att få allt på plats, men vi jobbar i övrigt som att vi fått licensen.
Om ni nu får en licens, hur ska ni då kunna hävda er i ettan?
– Det är mer spännande att prata om. Vi har alltid haft en underdogstämpel på oss, till oss kommer du inte för att tjäna pengar, vi har inte dem. Hit kommer du om du är ung, talangfull och vill utvecklas, och det är också den ungdomliga entusiasmen som har tagit oss till ettan och det är den vi ska fortsätta jobba med. Sedan är det en attraktionskraft att vi är en central Göteborgsklubb. En annan sak är att många såg det som att vi spelade som en ettanklubb redan förra säsongen, så det ska bli spännande att se hur vi kan hävda oss. Vi har absolut spelare med ettankompetens, sedan får vi se hur de hävdar sig.
Många pratar om att det saknats en Göteborgsklubb i ettan, varför har det varit sådan skugga bakom Frölunda?
– Bra fråga! Men Göteborgs stad är ingen hockeystad, det är brist på ishallar och en ständig konkurrens om istider med konståkning och annat. Göteborgs stad är en svår omgivning att utvecklas i som klubb, det är ena delen, sedan kan vi addera att tittar man på många klubbar som lyckas så har klubben en central roll i sitt närområde så alla sluter sig samman runt laget. I Göteborg är det svårt att hitta det på samma sätt. Sedan är ishockey en dyr sport att utöva tyvärr, och det är inte helt enkelt att finansiera en ettanklubb. Mölndal var väl uppe i allsvenskan, men det var väldigt många år sedan nu, och det visar hur svårt det är att avancera. Sedan spelar vi i den södra serien med, och det är ju den svåraste med, så det finns utmaningar.
Om ni nu får spela ettan, hur ska ni utnyttja närheten till Frölunda?
– Vi har redan ett bra samarbete via vår juniorverksamhet. Vill du inte flytta till ett gymnasium ute i landet så kommer de duktiga till oss som inte väljer Frölunda. Det finns även såna som valt oss då de vill ha mer istid än vad de skulle fått in Frölunda, som Joel Benjaminsson som lika gärna kunnat spela i Frölundas organisation. Så vi har ett bra samarbete och Frölunda har sagt att man vill utveckla det ytterligare. Sedan har de en annan helhet att ta hänsyn till, och vi hade givetvis önskat vara ännu intressantare att samarbeta med, men vi kan inte klaga på att Frölunda inte hjälper till.
Kan det bli aktuellt med lån av juniorer?
– Det är inte omöjligt, sedan har jag svårt att bedöma hur många som klarar ettan. Hockeyssverige har en utmaning att glappet ökat mellan ettan och juniorserierna, så jag kan inte bedöma hur många som kan ta steget. Vi ska ha en egen trupp, men vid skador så kan vi få möjlighet att låna spelare, men i vilken utsträckning är svårt att säga, det gäller ju att de håller med. Så det är en av sakerna som gör att vi vill spela ettan för att skapa en attraktivitet för oss.
Vad för spelare kommer bära er om det nu blir ettanspel?
– Det är det som är så spännande med vårt lag att det är svårt att identifiera enskilda spelare, vi är ett kollektiv som presterar. Men skulle jag peka ut några så är Markus Dynevik en, han har en oerhört härlig karaktär och var den som gjorde flest mål under grundserien. Sedan Joel Benjaminsson, som är oerhört kylig, i allt han gör på isen, och till sist kulturbäraren Alexander Esbjörs, får han vara skadefri så kommer han vara en av de bättre spelarna i ettan, det är jag övertygad om. Men jag vill stryka under att det är laget som kommer göra att vi når framgång, men det är de tre är som sticker ut lite.