Strömsbro – offer för orimliga regler?

Strömsbro har en stark säsong i ryggen, och inte bara på det sportsliga planet. För trots att de tvingades upp i den norra ettan sent, efter budgeten var satt, så förbättrade man sitt resultat med 1,2 miljoner kronor. Trots det så fick man ingen licens, och detta då man är en del av en sektionsförening. Kmhockey.se ringde upp klubbens ordförande Peter Agell för att låta honom förklara läget.

Ni fick avslag på licensen, men som jag förstått det tycker ni att det är lite knepigt hanterat, kan du förklara varför?

– Det är knepigt hanterat generellt då det slår stenhårt mot en sektionsförening som vi är, med flera idrotter och sociala projekt och även en fritidsgård. Vi är i praktiken en ungdomsverksamhet där man inte kan jobba med vinster, vissa av våra verksamheter får inte heller gå med vinst. Så det är svårt när en liten del av hela verksamheten ska bära kapitalkravet för hela omsättningen, även för de andra verksamheterna. Vi har en väldigt stor omsättning i och med att vi har så många sektioner, så vi skulle behöva ha ett eget kapital på 1,4 miljoner, vilket vi inte hade så det fick vi nedslag på. Sedan gick vi nedslag också på att vi inte kunde styrka att vi hade följt handlingsplanen förra säsongen, vi hade ju dispensår. Men vi hade ändå förbättrat resultatet med 1,2 miljoner, och det trots att vi fick ett sent besked om att vi hade blivit omplacerade till den norra ettan efter budgeten var satt, en omplacering som gav oss en miljon extra i utgifter. Så jag tycker inte vi blivit hörda. Sedan brister det från oss med, men vi är en ideell verksamhet som inte lyckades svara på alla frågeställningarna i tid, men det handlade om ett par dagar bara, det blir lite väl fyrkantigt kan jag tycka när man faller på sånt. Så det är såna synpunkter vi har, och så då på licenskravet i stort som jag började med. Så vi bygger ett case med många komponenter, det handlar dels om att åskådliggöra det, men också att berätta om hur handlingsplanen utvecklats senaste tiden, då det är många privatpersoner och företag som ställt upp. Gävle är Brynäs, så jag förstår inte själv ens att så många vill hjälpa oss. Så vi har kapitalet på plats och lösningen till hands, nu handlar det om att få det formaliserat och presenterat för överklagandenämnden. Så är läget, vi har veckan på oss och landar in i något bra förhoppningsvis framöver.  

Om vi plockade ut och skärskådade endast hockeyverksamheten, når ni licenskravet då?

– Det skulle vi göra skulle jag säga. Hockeyn omsätter 5,5 miljoner totalt och 8% av det är 440 000 det hade vi klarat med råge. Det gör det svårt, vi kan inte jobba med de andra verksamheterna och dess utmaningar. De kan göra en satsning som är tung ett år och det slår hårt mot oss. Det handlar inte om vanskötsel utan det är så det funkar i föreningsvärlden. Något lag kanske kommer till slutspel man inte räknat med, och så kostar det extra, eller så förvinner en sponsor som inte har råd, så ser verkligheten ut. Så det är mycket enklare om man bara tittar på hockeyverksamheten.

Jag har pratat med en insatt att endast hockeyverksamheten ska inkluderas, tar ni upp det i överklagan?

– Hade det stått beskrivet i licensbestämmelserna att det är så, så hade detta varit en ickefråga. Sedan är det en juridisk text som går att tolka på många olika vis, men vi och vår jurist tolkar det inte så, utan där redovisar man allt som en koncern, och beräknar egna kapitalet på hela koncernens omsättning. Men nu har vi gått ut och äskat pengar från omgivningen men även lagt en helt ny handlingsplan som handlar om att bryta isär verksamheten för att kunna särredovisa hockeyverksamheten, detta för att säkra den långsiktiga verksamheten. Men jag tror att det är ett litet uppvaknande även för förbundet, de förstår att det verkar galet, så vi jobbar på det här hoppas att det ordnar upp sig. Men vi står fortfarande inför utmaningen, vi vi vill inte ner i tvåan, det hade blivit jobbigt för oss. Jag tycker det är synd om en förening som är etablerad och som spelat slutspel de senaste åren, vi tycker vi haft något på gång och tagit steg framåt hela tiden, så det vore verkligen tråkigt att inte kunna slåss vidare.

Lämna ett svar