VM-guldmedaljören blir tränare i Forshaga!

Han har tagit VM-guld och SM-guld som spelare, men kommande säsong så sadlar han om och blir assisterande tränare för Forshaga. Mikael Wikstrand är backen som på grund av skada tvingats lägga skridskorna på hyllan, men som ändå inte vill skiljas från världens bästa sport, ishockey. I denna intervju så berättar han om steget, varför hockeyettan överraskat positivt på honom, och varför han tror att Forshaga ska kunna utmana på allvar i år.

Många lyfter nog på ögonbrynen när det idag stod klart att du blir assisterande tränare i Forshaga. Hur kommer detta sig?!

– Det passar bra, då jag fick lägga av själv med hockeyn och då är det perfekt att börja i ettan med min tränarkarriär, jag ville inte flytta heller utan trivs bra i Karlstad så det är ett bra steg och chans för mig.

Du har ju en lång och gedigen karriär med spel i såväl landslag, KHL och SHL, vad skulle du säga är höjdpunkterna från din karriär?

– VM-guld och SM-guld, det slår ju högst att vinna, sedan har jag haft otroligt mycket roligt i karriären och har trivts överallt, men gulden slår alltid högst.

Har du alltid haft en tanke på att bli tränare efter karriären eller är det något som kommit på slutet?

– Jag har alltid tänkt på det faktiskt, för mig så finns en andra chans att få vara kvar i hockeyn, och då skulle tränare passa mig bra. Sedan har det växt mer och mer den senaste tiden.

Vad hoppas du kunna bidra med?

– Jag var med några matcher förra året som test, och jag tyckte det var sjukt roligt. Ettan håller riktigt bra nivå, det är en underskattad liga, folk tror den är sämre än vad den är. Så att komma in och hjälpa till med detaljer och en proffsighet, jag kommer ju från en högre serie och vet vad som krävs. Samtidigt måste jag vara ödmjuk, men att utveckla spelare och få dem att hitta ett driv för att bli bättre är målet.

Jag har hört att du varit rätt aktiv i värvningsarbetet med!

– Ja jag har kollat en hel del video och sagt vad jag tycker och tänker, så jag har hjälpt till med det jag kan och scoutat spelare, det har funkat bra.

Du blir nu assisterande tränare till Thomas Engman, hur funkar ert samarbete?

– Engman är en sjukt bra ledare med öppet sinne som lyssnar och tar till sig, samtidigt som han lärt mig mycket om ledarskap. Han funkar perfekt att ha som mentor, han har varit med länge som tränare. Jag har bara positivt att säga om Engman, han har tagit emot mig med öppna armar och sett och hört mig också.

Nu är ert lagbygge i princip klart, det är en back som ska presenteras kvar bara, vad har du att säga om ert lagbygge?

– Det ser intressant ut. Vi har fått behålla stora delar av det vi ville och fått in pusselbitar vi saknade, Med Pelle Hedlund, Lukas Smith och Lukas Enkvist, en sjukt bra center, så på papperet ser det intressant ut. Det var länge sedan Forshaga hade ett så bra lag på papperet. Sedan gäller det att få ihop det på isen med, att få detaljerna att funka.  

Något som Forshaga kanske fallit på är bredden, hur tycker du att er bredd ser ut?

– Jag tycker det är sjukt spännande i år,. Centrallinjen är riktigt stark med fyra starka centrar i Hedlund-Smidt-Enkvist-Jonsson, och på yttersidan så finns det lite spjut I Koskela, Stark och Nyman och så vidare, så spetsen OCH bredden finns där, det kommer vara konkurrens om platserna i vinter. Så vi tränare kommer ha fullt upp med att få alla nöjda och glada med istiden de får, men får vi trimma till det så kommer det se riktigt bra ut.

Vad ser du behöver utvecklas i Forshaga?

– Allting egentligen. Sedan hade inte Forshaga lag för att vara bättre heller, då var vi inte ett allettanlag, men det finns det fog för att säga att vi ska utmana i år. Men allt måste stämma: Spelsystem, spelare som utvecklas, ett fungerande special teams, ja det är många saker som ska klaffa, men så pass starkt lag har vi att vi ska utmana om en allettanplats.

Finns det några spelare som är värda att lyfta fram?

– Det är klart att Pelle Hedlund är en av de bästa spelarna i hela västra ettan, men jag är också sjukt imponerad av Hugo Ek Koskela. Sedan har Viktor Stark en hög högstanivå. Lukas Enkvist en centertank som kan bära ett lag,. Backarna med Hell som har fin utveckling i sig och Wiklund som kan ta steg, så det finns många som kan ta steg och få utveckling på ett bra sätt.

En spelare jag känner till mycket väl sedan hans tid i Boiströjan är offensivstarke backen Tobias Björklund, en tekniker och spelgeni, men hur ska du få fart på honom defensivt?

– Det är svårt att skola om honom helt, men jag ser honom som en tvåvägsback, han faller inte igenom i försvarszonen, utan är gedigen där. Han kommer vara ännu bättre och viktigare för oss i år, jag hoppas han blir ännu bättre i år.

Du var inne på det tidigare att du var överraskad över kvaliteten på ettan, vad överraskade dig?

– Först och främst så hade jag inte sett ettan innan alltför mycket, men det jag fick se de sex matcherna, då vi mötte Borås och Troja bland annat, var att det var fullvuxna lag, och att det är en väldigt sevärd liga. Farten finns där och skickligheten är ok, och det finns många spelare som är på gränsen till allsvenskan. Det spelas en rolig hockey, det händer oväntade grejer, men det finns också väldigt många skickliga spelare.

Har du hunnit skapa dig någon bättre bild av övriga ettanlag, eller har fokus legat på att scouta spelare till Forshaga bara?

– Jag har kollat extremt mycket video, både på enskilda spelare och lag, och har en uppfattning om hur ettan ser ut över lag, sedan kan jag inte alla spelare, då behöver man möta dem flera gånger, men jag har bildat mig en bra uppfattning om lag och spelare.

Vilka ser du att ni kommer tampas med om allettanplatsen?

– Det är klart det är många bra lag, Mariestad är där uppe givetvis, Borås har ambitionerna, Tranås, Dalen, Lindlöven, de klassiska lagen som bruka vara där uppe. Det är 6-7 lag som fajtas om 5 platser, så man får inte ha 3-4 dåliga matcher i rad utan det gäller att vara med bra från början.

Du snackar allettanplats, vill ni längre än så?

– Vi har inte snackat mål ännu, men Engman och jag har sagt det att allettan ska vi gå för, och det är ju steg 1. Sedan får vi se, men går vi in i allettan så kan vi ju inte säga att är nöjda och har spelat färdigt efter det, utan då vill vi spela playoff. Men man måste ta ett steg i taget och steg ett är att nypa allettanplatsen som vi verkligen vill gå till.

Du är ju Värmlänning, tidigare har vätsra ettan kallats för Värmlandsettan då det kunde vara 6-7 lag som spelade där. Numer är det bara Forshaga, vad tror du det beror på?

– Bra fråga… Det finns ju många anrika och fina Värmlandsklubbar. Men jag tror att det är svårt om man inte har en riktigt juniorsatsning utan måste värva från andra lag hela tiden, då blir det svårt att få det att gå runt. Visst hade det varit kul med fler Värmlandslag, men finns det kanske 30 spelare som vill spela hemma i Värmland så blir det väldigt tuff konkurrens om spelare, ju fler lag som slåss om få spelare, ju mer droppar kvaliteteten på lagen.

Till sist: Hur taggad är du på detta?

– Jag är grymt taggad! Jag har hoppat länge att det ska falla på plats, och nu längtar jag bara till den femte augusti så vi får återsamlas igen!

Lämna ett svar