Piteås nya sportchef i lång intervju!

Det börjar närma sig säsongsstart och därmed så börjar det också bli dags att ställa sportcheferna till svars för den spelartrupp de satt ihop. Min förhoppning är att hinna med ett helt gäng, och allra först ut är Piteås nya sportchef, Anton Wallstén.

Anton Wallstén, det är ett nytt namn för oss hockeyettanföljare, kan du berätta lite om din väg fram till att bli sportchef i Piteå till att börja med?

– Jag kommer från Köping egentligen, jag spelade där och i IFK Arboga. Sedan flyttade jag till Stockholm och slutade spela där. Sedan har jag bott utomlands och jobbat i skidbranschen, i Österrike och Frankrike. Sedan träffade jag min fru och vi flyttade till Åre, sedan när vi fick barn så flyttade vi till Piteå där hennes föräldrar bodde. Då började jag spela igen, i Rosvik i div 2, och där höll jag väl på för länge egentligen. Men jag är i grunden en föreningsmänniska, jag är nästan för intresserad, även av föreningsstruktur, men även bygga lag och få en budget att få ihop. Vi är ett gäng som drivit Rosvik och det har gått bättre och bättre, så något bra måste vi gjort där. Sedan drog sönder knät förra säsongen så nu är det dags att sluta. Och jag har pratat med Piteå en del, jag är tränare för mitt barns ungdomslag där, sedan dök chansen upp med en vakant chef som sportchef och då hoppade jag på där.

Du hade tidigare samma jobb i Rosvik, upplever du att det är samma jobb eller är det stor skillnad?

– Det är väldigt likt mot hur vi jobbade skulle jag säga. Man gör listor och scoutar så gott det går. Sedan finns det videosystem och en del pengar att jobba med i ettan som gör att det blir lättare, men det är rätt likt. Det är ett väldigt intressant jobb, men intensivt under sommaren, så vill man vara ledig under sommaren är det inget man ska hålla på med.

Piteå har nu spelat två kvalserier i rad, vad har ni gjort bra?

– Scoutingen har varit bra, vi har hittat spelare som utvecklats bra, som gjort att vi fått starkt lag trots mindre spelarbudget. Sedan hade vi en bra tränare med, Mikael Aaro har varit viktig de senaste åren.

Ni har ett väldigt intimt samarbete med Luleå och Skellefteå verkar det som, hur ser det samarbetet ut?

– Vi håller kontakten och får sistaårsjuniorer och någon yngre med, och även några förstårsseniorer brukar komma. Sedan har Luleå som har 15 seniorforwards så det kan bli läge att låna också. Men vi  kan inte bygga ett lag på att låna spelare, utan vi bygger ett fullt lag, sedan kan det som på vilken arbetsplats som helst komma sjukskrivningar, visst hade vi helst plockat upp killar från egna leden då men det funkar inte alltid heller. Men vi har inget formellt samarbete, utan det är en dialog oss sportchefer emellan.  

Hur gör du annars när du lägger upp truppens kostnader, fördelar du den mellan lagdelar och bygger sedan utifrån det, eller hur gör du?

– Först tittar man på gamla spelare man vill ha kvar, de vill ofta ha en liten löneförhöjning med, sedan portionerar man ut det man har över. Man vill kanske ha en första och en andraback, då vet du ungefär vad det kostar, och så vidare. Ta målvaktssidan som exempel, där har vi kvar Johannes Sundström, och han kompletteras av Albin Nylund. Det var tråkigt att vi inte kunde behålla John (Vestermark, klar för Clemensnäs) men man kan inte lägga för mycket på målvaktssidan, man måste hålla spelarbudgeten.

Linus Hedman från sin Bodensejour. Foto: Oliver Åström, Kalix

Ni har ändå gjort några tunga tapp, vilka ser du som era tyngsta?

– Linus Hedman kanske, eller Carl Holmner Härgerstam som båda var duktiga. Även Oscar Eriksson som inte är presenterad av sin nya klubb ännu.

Hur tycker du att du lyckats täppa igen hålen?

Väldigt bra tycker jag, jag är ny på posten, men har gjort ett förarbete. Jag gjorde en lista vad jag behöver och stämmer det med spelarprofilen så har vi en match. Men det är ett lönekrig, det är tufft. Sedan är det viktigt att snacka med spelare med, om de är beredda att spela i ettan med oss, med allt vad det innebär av resor och allt, så de är nöjda de som kommer hit och att de vet vad det innebär.

Jag tänkte vi ska gå igenom nyförvärven ni plockat in, ska vi börja med Oliver Casselsten?

– Det är kul med Oliver, honom tittade jag mycket på i kvalserien, där han spelade i Halmstad utlånad från Rögle. Han är lite liten till växten, för hockeymässigt är han på en högre nivå. Han ville hit framför allt, det är intressant. Hans tjej har spelat hockey i Luleå tidigare, så de vet vad det innebär. Han flyttar upp i dagarna här. Han är en tvåvägsback, smart, ligger steget före, sätter sig inte i några problem alls. Han skapar sig tid, bra blick, ser spelet och har ett krispigt förstapass, han kan spela överallt på isen.

Emil Rangedal gjorde det riktigt bra i Borlänge men fick kanske inte ut max i Borås. Foto: Mats Tjernström

Då tar vi nästa back på listan, det handlar om Emil Rangedal…

– Kul med Emil! Det är en Malungskille som spelade i Borås förra säsongen, där han inte fick ut det jag tycker mig se i honom. Borås hade ett riktigt intressant lag, men fick inte ihop det förra säsongen. Han är inte så stor fysiskt, men han är ändå stark defensivt. Smart, viker inte undan, kan det mesta på isen. Har en offensiv uppsida också som han inte fick ut förra året. Det är en bra kille med, driven, jag skrev kontrakt med honom sedan fixade han allt själv med jobb och lägenhet och så vidare.

Då går vi till forwardssidan, Isak Holmström…

– Det är en Pitekille även om han är född i USA, det är ju Tomas (Detroitlegandar) son. Han är storväxt och bra på det mesta. Jag Kollade honom i Luleå J20, men senast spelade han i NAHL, en rätt bra liga, och han gjorde det bra de matcher jag sett på video. Han passar oss i bra i vår mall, så en bra spelare. Sedan är det positivt med Piteåbakgrund med, men det är viktigt att prestera också, och inte bara spela här för att han kommer härifrån. Han är bra skridskoåkare, spelar tajt på motståndarna och jag tror på en offensiv uppsida hos honom, kommer han bara rätt in i det så kommer han trycka in en drös puckar också.

Viggo Nordström…

– En lite mindre kille, men otroligt skicklig, bra på att trycka dit pucken. Jag har kollat honom i J20, vår nya tränare Sebastian Fuchs har också haft med honom att göra med. Gjorde sista året i CHL-ligan i Kanada. Jag tror det gjorde honom gott, han gjorde lite som han ville i J20, nu spelade han i en liga med ett fysiskt hårdare spel och inte lika mycket tid på sig. Han lärde sig att gå rakare på mål, så det var en bra förberedelse för seniorhockey för hans del. En otroligt seriös kille, vill vara hos oss nu men vill till SHL.

Då tar vi sista nyförvärvet, Oskar Lundkvist…

– En Piteåkille som gjort junioråren i Luleå, en landslagsman. Han ska bli extremt spännande att se, kul med en Piteåkille som vill vara här och är bra på det mesta, han kan spela alla spelformer.

Vad ska in på sista platserna?

– Jag har presenterat backen Linus Lindmark, han förlängde vi med två år förra säsongen. På forwardssidan gäller detsamma för Kalle Strömbäck och Gustav Nordlund.  

Är ni färdiga alltså?

– Vi har en backplats kvar och där hoppas vi att en junior ska kunna kliva in och ta den, annars roterar vi. Sedan kanske vi tar in någon under säsongen, men budgeten är där den är. Så de vi kliver på is med så får vi se om alla håller sig fiska och krya. Sedan är det alltid bra att ha bra relationer med SHL-grannarna.

Har du sparat en slant för att värva under säsongen, eller är allt förbrukat?

– Det har jag inte riktigt, utan jag har använt det jag skulle använt upp, sedan kanske man kan samla in under säsong men då måste det vara rätt namn. Vi vill visa våra juniorer att de får chansen om de är bra nog att spela. Vi vill ha så bra juniorverksamhet som möjligt.

En spelare som nästan kan räknas som ett nyförvärv är ju om Viktor Edström kan spela, hur är status där?

– Han är fullt frisk. Även Nylund åkte på knäskada förra året och gjorde bara 10 matcher, men han är också fit for fight.

Ni har även en ny tränare i Sebastian Fuchs, vad kan du säga om honom?

– Det är en kille från Stockholm från början, men han avslutade karriären tidigt på grund av skada och blev tränare. Han började i Lidingö som tränare, sedan Luleås juniorer och nu börjar han sin seniortränarkarriär här. Jag är extremt överraskad över honom, en bra kille som tänker hockey lika som mig. Så inga stridigheter, vi ser hockey på samma sätt.

Han har ju tränat juniorer tidigare, det kanske passar bra med erat föryngrade lag?

– Ja vi hade ganska ungt förra året med. Vi vill ha utvecklingsbara spelare, ska du till norra och van att åka mycket buss, så blir det inte så stor omställning, det är större om du spelat söderut. Sedan går det inte att ta från j20 och tro att de dominerar allt för mycket, för J20 nationell har alla i princip spelat i.

Vad har du då för förväntningar på säsongen?

– Steg ett är att ta oss till allettan, allt annat är dåligt från vår sida. Sedan får vi ta det pö om pö, men vi vill spela länge i vår, sedan får vi se hur upplägget blir. Kvalserien är en dyr serie att spela i, men ettan är en nationell serie, p och vill vi spela där så får vi budgetera för det med. Men jag gillar om det blir NHL-slutspel, det enda jag saknar är valprocessen, annars kanske man åker på en långresa till Stockholm ändå. Det pratas ju om att kanske köra nationellt redan från semifinalen då den södra ska vara bättre, men nu har de ju tappat sitt bästa lag så nu har det jämnat ut sig. Sedan får vi se om det blir åtta lag i några serier och tio i andra, eller hur de löser det, det är inget drömjobb att göra.

Hur ser du på att lag kastades ut?

– Jag tycker det är hårt, men tyvärr rättvist. Jag lider med spelare, ledare och ideell krafter och fans, hoppas alla föreningar fortsätter leva så det fortsatt finns lag att heja på. Alla har inte misskött sig, men haft fel i redovisning, men de som levt på pengar man inte har, det är inte rätt. Vi är inte bäst i klassen heller, vi har det knapert med. Till stor del då vi gått så bra sportsligt. Så vi når inte upp till kraven, vilket innebär sänkta budgetar, men vi får ihop ett slagkraftigt lag ändå , men vi får inte tumma på reglerna ändå. Sedan ska det bli intressant att se vad lagen i norr ställer för lag på isen, det är viktigt att vi får många bra lag med intensiv hockey. Det skulle vara kul med nytt norrlag med, och då inte bara ett som blir inkastat. Jag hoppas att KB65 tackar ja, även om man kanske undrar hur de ska få plats med ett division ett-lag till där i Örnsköldsvik, men de har något bra på gång där. Nu håller de på med ett sargbyte där nu och har en ok hall och ett bra driv runt laget, de tränar till exempel redan som ett div ett-lag.  

Hur ser du på norrhockeyn?

– Jag tycker det är viktigt att Boden går för det med, de har en stabil ekonomi och välskött förening, och är våra största konkurrenter. Jag hoppas Kalix jobbar på, Hudiksvall ser fortsatt bra ut, Sundsvall har ett bra lag på gång med. Clemensnäs är bra på g med och har en bra organisation. Kiruna med. Sedan klagar vi på att det är långt att resa till matcher för oss, men Kiruna har det än värre, det är Stockholm som är deras närmaste match tidsmässigt då de kan flyga dit. Sedan verkar det vara jobbigare för söderlag att flyga norrut, än det är för oss att flyga norrut, men det är väl vad man är van med. Asplöven startat upp.

Lämna ett svar