Det måste kunna bli klart tidigare!

Vallentuna tog ett rejält kliv framåt förra säsongen, sedan meriterade tränaren Jussi Salo tog över klubben. Nu siktar de på att ta ännu ett kliv framåt, och man har flera intressanta nyförvärv. Om dessa och en önskan om en tidigare licensprocess är bara ett par av punkterna han berättar i denna matiga intervju.

Vad är din syn på all turbulens som varit i ettan under sommaren med en klubb som gått i konkurs, fyra som nekats licens och flera som tackat nej till erbjuden plats i ettan?

– Lite som jag sagt tidigare att det är bra med regler och licenskrav, så man har koll på ekonomin. Men det måste finnas ett sätt att få det klart tidigare. Nu är det sista juli och vi vet inte ens hur serierna kommer se ut och det finns inget spelschema. Det är inte bra för någon, de borde kunna granska tidigare. Det är väldigt sent nu, och föreningar måste veta att de är på minus innan maj med, när man gör delårsredovisningar vid årsskiftet, och att göra någon form av prognos och det borde man kunna ta fram tidigare ka jag tycka.

Varför är det bra?

– Det är bra att man kollar att ekonomin sköts så vi slipper avhopp mitt under säsongen, det hade varit ännu jobbigare. Så på så sätt är det bra, det tar också bort möjligheten att satsa pengar man inte har. Sedan är det tråkiga att alla inte tar det på allvar, det är synd., men i det stora hela är det bra att licenskraven finns.

Senaste säsongen så tog ni ett stort kliv framåt med både allettanspel och slutspel…

– Ja så är det. När jag kom till Vallentuna la vi upp en plan på sikt hur vi ska utveckla föreningen, a-lagsverksamheten och juniorverksamheten. Nu gick det lite över förväntan redan säsongen som gick, men det var roligt att vi fick spela allettan och kunde gå så bra där. Det är bra med våra resurser och nu vill vi bli ännu bättre.

Vad gjorde att ni fick så bra utväxling?

– Vi pratade inte så mycket om resultat, utan om att skapa en bra utvecklingsmiljö. Att ha bra kvalitet i träningar och höga krav på spelarna, VI fick ett bra kollektiv på det sättet. Vi hade inga stjärnor men alla jobbade hårt för laget och för varandra och då fick vi resultat av det.

Har du några spelare kvar som du tycker blir viktiga för er?

– På backsidan så vill jag lyfta fram Kelvin Martinsson som gjorde ett bra första seniorår. Nu är förväntningarna på honom ännu högre, att han ska kunna ta en större roll. Även backen Fredrik Svennas börjar få erfarenhet, det är dags för honom att kliva fram. Lukas Paulsson på forwardssidan har också varit här många år, vi räknar honom som egen produkt. Det är en poängstark spelare med utvecklingspotential fortfarande. Sedan har vi Fredrik Sundell som gjorde ett starkt första seniorår med, vi får se om vi kan fortsätta utveckla honom. Så de är kanske de som kan bli lite nycklar. Sedan är det en jämn trupp, men de fyra har jag lite högre förväntningar på.

Viktige Lucas Paulsson blir kvar. Foto: Oliver Åström, Kalix

Elva spelare lämnar, är det några av dem du gärna velat behålla?

– Vi pratade länge med August Hedlund, vi försökte behålla honom, men det blev inte så. Så det var tur vi fick en bra ersättare i Hugo Haas där. Nu vet vi inte riktigt vad som händer med Markus Andersson. Men han har varit kapten länge, så fortsätter inte han är det givetvis ett stort tapp. Vi har 1-2 platser kvar att fylla, en try out och en egen junior, så 1-2 platser är kvar att fylla.

Jag tänkte vi skulle gå igenom nyförvärven en och en. Hur ser du på Hugo Haas?

– Hugo är en toppmålvakt i ettan, han gjorde en väldigt bra säsong i Vallentuna för två år sedan, och bra i Boden förra, det var roligt vi kunde värva tillbaka honom.

Erik Forss…?

– Vi hade sajnat Felikx Olsson redan men han fick personliga besvär så han hoppade av. Så då fick jag leta efter en ny andremålis och det blev Erik. Det är en Täbykille, så han är från området. Han har varit lite utomlands och spelade i Kumla förra året. En seriös kille med bra referenser, han tränar bra och vill mycket, så det blir en bra backup som kan tävla om speltiden med Hugo.

Då flyttar vi fram till backsidan och Max Mattsson…?

– Honom har jag koll på från Wings förra året, han har även spelat i Kalix. Han är från området, först Vallentuna, sedan norrut, det är så jag vill ha det, att de har en koppling till området. Det är en storvuxen tvåvägsback, vi saknade lite storlek på backsidan, så han kommer betyda mycket med sin storlek och sitt fysiska spel.

Melker Plars?

– Det är en intressant förstaårssenior som kommer från Leksand, men det är en Täbykille från början. – Ganska liten, bra skridskoåkare, han ska bli intressant att se hur han klarar av seniorspelet.

Max Kardewall lämnar Boden för att vända hem till Vallentuna. Foto: oliver Åström, Kalix

Max Kardewall?

– Där hoppas jag att vi att har vår försvarsgeneral. Det är en Vallentunakille från början, så det var kul att vi lyckades få hem honom efter många år iväg.  

Hugo Lindman Hustafsson?

– Vi plockade in Hugo sent, jag letade länge efter en poängstark rightback, de är inte lätta att hitta, speciellt inte med våra resurser. Men så fick jag tag på Hugo och då kändes som att jag var i mål. Han är från Östervåla, och har spelat i Almtuna juniortiden, så han har varit i området. Det var bra att vi fick in en rightback, det ger mer alternativ i powerplay. Spelskicklig.

Kasper Lindström?

– Kasper är en intressant ung kille, en 03:a. Han är välskolad, har varit i Djurgården och Malmö under juniortiden. Han hade mycket skador i Huddinge förra säsongen, så han fick inte en hel säsong, men det finns mycket potential i honom och det ska bli spännande att se vad vi kan få ut av honom. En tvåvägsback, lite mer defensiv kanske, men det finns också offensiva kvaliteter.

Då tar vi nyförvärv på forwardssidan: Erik Andersson?

– En Almtunakille, så även han är från området. Gjorde en stark sista juniorår med J20, 37 poäng, vilket är bra. En skicklig forward, som haft det lite tyngre i seniorsammanhang, men gjorde ändå 10 mål på 21 matcher i Örnsköldsvi förra året. Skicklig och kan göra mål. Hoppas han får en hel säsong hos oss så vi kan utnyttja hans kvaliteter.

Tim Bergström?

– Tim var en kort sväng hos oss inlånad från Modo. Så honom har vi bra koll på, han har också bra karaktär då han var kapten i Modos J20. En rollspelare, tung att möta och stark framför mål.  

Samuel Lidström?

– Där får vi in lite rutin, han är en 00:a och har spelat i ettan många år nu. Vi ville ha lite rutin också. En tvåvägsforward, hårt jobbande, stor och jobbig att möta, han kommer göra mycket nytta.

Axel Blom?

– En intressant kille, jag har följt honom sedan Linköpings juniorer, sedan spelade han i Nacka och därifrån gick han till Oskarshamn och sedan hade han en rätt stark säsong i Segeltorp, där han gjorde 19 poäng. En bra skridskoåkare med bra spelförstålese, hoppas han blommar ut ordentligt till denna säsong. Han kan komma att få en stor roll i offensiven.

Oliver Qvarforth?

– Han är hos oss på try out, från Värmdö från början. Har spelat med Timrås J20, men ville flytta hem nu. En rightare, hårt jobbande, så det är värt att ge honom en try out och se hur långt det räcker.

Simon Delden?

– Simon kommer från Segeltorp, ursprungligen från Viggbyholm, men är även utbildad i USA, nu har han varit tre säsonger i ettan. En exemplarisk kille, noggrann med träningen, och hjälper yngre killar, han gör allt exemplariskt, det är den karaktären vi vill ha. Han är inte gammal, men vi får lite rutin där med. Han gjorde ändå 12 mål i Segeltorp, så det finns potential där.

Om du nu summerar alla plus och minus, hamnar du på plus eller minus tycker du?

– Jag hamnar lite plus. Målvaktssidan är på samma nivåer ungefär. Backsidan tycker jag vi är ganska mycket starkare, så där ligger vi på plus. På forwardssidan är vi lite yngre och har lite mer frågetecken, men samtidigt lite mer potential.

Och då ska ni dessutom ha in 1-2 forwards till?

– Ja jag letar efter två spetsforwards till och hittar jag dem så ligger vi ganska mycket plus på forwardssidan med.

Har du pengar eller får du trolla med knäna

– Jag har försökt spara lite, så jag kan lägga lite på en i alla fall, men spelarbudgeten är inte stor så man får trolla lite med knäna. Men vi gör vårt bästa att hitta någon till.

Du har ändå plockat några guldkorn, hur bär du dig åt?

– Vi vill bygga en bra utvecklingsmiljö och får vi spelare som vi kan utveckla så får man bra möjlighet att träna här, man kan träna förmiddagspass och vi har nytt gym i hallen. Samtidigt när vi inte har löner så satsar vi på att de har det bra, de får mat och har det bra, så vår miljö har blivit lockande.

Ni kanske är tredjelaget i ettanhockeyn i Stockholm bakom Väsby och Tyresö/Hanviken, klarar ni av att hålla Huddinge bakom er?

– Det får vi se hur ordningen blir, men vi har bra möjlighet till det. Vi slog Tyresö/Hanviken 2 gånger förra året, så vi är inte så långt efter dem med. Sedan Väsby, de är de roligaste matcherna, det ska bli roligt att möta dem. Vi ska bygga och bli lite bättre för varje år, så ska vi bli bäst i norrort i alla fall.

Vad har ni för förväntningar på säsongen?

– Vi har inte satt mål med laget än, men vi vill som sagt bli bättre än förra året. Då var vi 5:a i grundserien, och 8:a i allettan, så 4:a i grundserien och bättre än 8a i allettan norra blir målet. Sedan blir det delmål på vägen, men vi ska vara bättre än förra året.

Vad tror du annars om den östra ettan, kommer vi få se en tudelad serie?

– Visby, Väsby och Hanviken ser jättestarka ut, sedan en jämn mittengrupp med vi och Huddinge, kanske Enköping. Östra ettan brukar bli jämn för det är så många derbyn, och derbyn är speciella. Sollentuna och Wings kommer kriga, men jag håller med om att det är lite mer delat än förra året.

Till sist: Det är på förslag att det ska bli slutspel istället för kvalserie, vad tycker du om det?

– Jag tycker det är bra. Jag har inget emot kvalserie, men sex lag är lite för många även om det var jättejämnt när jag var där med Väsby. Det är en lång serie när bara ett lag går upp, Så slutspelsmodell ökar intresset, alla matcher gäller något och det blir mer sportsligt. Det blir inte som i en kvalserie där något lag inte ha något att spela för och inte orkar sista matcherna.

Lämna ett svar