Västra är bredare!

Borås svävar ännu i ovisshet: Vilken serie kommer de spela i egentligen? Det kan ju bli båda västra och södra beroende på om förbundet bestämmer sig för att spela med fyra niolagsserier, eller med åtta i södra och norra och tio i västra och östra. Borås sportchef Christoffer Holst är dock säker i denna intervju med kmhockey: Den västra ettan är bredare och med en intressant möjlighet för ett rivalmöte.

Det har hänt en hel del i hockeyettan under silly season, med en förening som gått i konkurs, fyra lag som degraderats och en hel radda med nej tack till erbjuden ettanplats. Vad är din syn på det hela?

– Jag tycker det är olyckligt att det blir så utdraget, man önskar ju planera ett spelschema och budgetera för resorna. Nu la vi upp ett schema för västra som blev tillbaka draget vilket är tråkigt.

Vad säger du annars om licensen och att det blev 4 lag som degraderades?

– Det är tråkigt för alla runt och i laget, jag har varit med om det själv och vet hur jobbigt det är, det är många som skadas, spelare som fixat med jobb och boenden och så vidare. Samtidigt är det bra med någon form av system, hur det sedan ser ut får någon annan avgöra, men det behövs för att klubbarna ska överleva säsongen, att man säkerställer det, det är bra.

Då ska vi pratat Borås hockey med, hur var förra säsongen?

– Tar man från början så tycker jag inte vi fick ut resultatet vi ville fram till jul, där hade vi högre förväntningar. Sedan hade vi ganska stora förändringar och fick utväxling på det så vi tog oss till slutspel via playin och nådde kvartsfinal.

Vad blev bättre?

– VI vann fler matcher, hahaha. Men det är en kombination av att vi ändrade spelet och hade en hel del nya spelare som gjorde bättre resultat tillsammans.

Det har ändå blivit en hel del omsättning i laget inför säsongen, hur kommer detta sig?

– Vi vill ha så mycket svenska spelare om möjligt, det fanns inte innan jul, så det blev många importer då. Under sillyn så finns det fler svenska spelare, så nu hoppas vi kunna bygga ett lag att ha på sikt, sedan komplettera det med utländska spelare där vi inte hittar svenska, så målet är att ha så många svenska spelare som möjligt.

Är det några tapp som svider?

– För det första är det personer bakom namnen, bra personligheter bakom, killar som gjort en insats och hjälpt oss. Men som spelare och spelartyper tappar vi Ahoniemi som gjorde många poäng för oss, sedan hoppas vi ha hans ersättare i Pontus Netterberg, men visst finns det även fler man saknar på olika sätt.

Då tänkte jag att vi ska gå igenom nyförvärven, vi börjar med målvaktssidan och Viggo Andrén…

– En intressant kille från Frölunda som varit utlånad till Tranås. Vi ville ha en yngre spelare från regionen, han ska tampas med Barulin på allvar, och det tror vi han kan göra, annars inte tagit hit honom.

Christian Lindberg gillar att spela fysiskt. Foto: Lars Svensson

Då tar vi backarna där ni har hela fem nya. Vi börjar med Christian Lindberg…

– Jag har försökt få hit honom tidigare men inte lyckats, så nu när vi fick chansen så ville vi ha hit honom, en bra person och spelare, en spetsback i ettan och svensk dessutom, så det känns jättebra. En stabil tvåvägsback som är stabil i båda zonerna.

Vi fortsätter med Anton Davidsson…

– En rolig person från Skärgården, han har varit i Växjö J20 och jag har haft koll på honom där. En coming man som gjorde det bra första seniorsäsongen och det finns mer att plocka ur honom med. En tvåvägsback med offensiva kvaliteter, han gjorde ändå 19 poäng.

Axel Eriksson…

– Axel är också intressant, han kommer från Skövde, honom har vi bra koll på, har scoutat väl. En stabil spelare med defensiv uppsida, han har bra +/- med, så en stabil och trygg spelare.

Sever Bilgili?

– Christer Nylund, vår (finske) tränare, har koll på honom. Han har bra referenser och var kapten i sitt J20-lag, och gjorde en bra första seniorsäsong i Mestis, men det finns att utveckla, så han blir kul att jobba med.

Då tar vi sista backförvärvet, William Wennström…

– Han kommer tillhöra de äldre i gruppen, han är erfaren. En riktigt stabil spelare som inte gör många misstag, så en spelare man kan luta sig emot, med hög lägstanivå, så skön att ha i truppen.

Hur ser du på mixen på backsidan?

– Vi har en bra mix där, vi behöver någon som kan bli den offensiva backen, men det finns de som kan ta det steget, men vi har ingen utpräglad så.

Då fortsätter vi med forwards, och vi börjar med Jesper Andersson…

– Det är en väldigt intressant kille, spelar mycket insida, har mycket puck och skapar lägen, kul att han kommer till oss.

Vincent Reimer, ett spännande nyförvärv. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

Vincent Reimer…

– Honom har jag haft koll på några år, han var i Krif för två år sedan där han visade en hög nivå. Explosiv och snabb, fick inte ut max i Mariestad, det finns mer att hämta där, han ska bli kul att följa i ny miljö.

Tommi Lakso…

– En riktigt bra powerforward, en grinder som är hård att möta men också har en del spel i sig, han kommer ge tyngd till laget.

Martin Fridén…

– Han och brorsan Tom är ett paket. De gjorde det bra i Mörrum, sedan fick de en mer undanskymd roll i Karlskrona, de fick spela checking line där och de passar inte dem riktigt så de fick inte ut det de kunde där. Men två smarta spelare och med bra spelsinne och passningsspel. Jag hoppas de kan visa den offensiva uppsida som de visade i Mörrum

Till sist Carl Bruhn…

– Han kom in sent nu när Krif försvann, han är från närområdet, Kungsbacka. Jag har kollat honom några matcher och var nöjd med det jag såg, en powerforward som jobbar hårt för laget, en bra pusselbit.

Ni har just nu 10 forwards, innebär det att tre till ska in?

– Ja jag jobbar med Netterberg med, där hoppas jag att vi går i mål, sedan ska någon center till in. Så 1-2 forwards efter Netterberg. Sedan kan det bli någon junior som 13:e, det beror på vad som finns på marknaden. Vi har fördelen i Borås att vi har en bra akademi, som spelar J20 region, så det finns underifrån som trycker på.

Vad har ni då för målsättning?

– Det är svårt att prata om innan vi ens vet vilken serie vi tillhör, men vi har lag för att utmana för allettan. Men vi bygger om och det är många nya spelare som ska integreras, det kommer kunna ta tid, men vi har spelarmaterial för att utmana om en allettan.

Ja var tror du ni hamnar, södra eller västra?

– Det beror på hur tankarna går, är det 4*9 lag som gäller så hamnar vi nog i södra. Det står väl mellan oss och Dalen och Dalen spelade i västra förra så vi är nog först på listan att flyttas neråt. Sedan när de säger att det vill flytta så lite som möjligt så lutar det väl åt att det blir 10 lag i östra och västra, ska Falun flyttas norrut så hittar de ju med att hoppa av, så vet inte om de vågar röra till det.

Hur se du då på en flytt till västra?

– Det ska bli kul med nya lag, framför allt kul att bygga upp en rivalitet med Mariestad igen, så vi kan locka lite publik, vi är inom samma förbundsområde.

Historiskt sett finns det ju också en rivalitet klubbarna emellan….

– Ja vi spelade mycket i västra innan vi gick upp i allsvenskan, sedan var det synd att Skövde försvann…

Hur ser du på klassen på västra kontra södra?

– Västra är en bredare serie just nu, där finns det en del lag som slåss om det som blir riktigt bra. Södra är mer uppdelad mellan några riktigt, riktigt bra och de som inte har samma resurser.

Till sist: Hur ser du på förslaget att det blir slutspelsträd hela vägen istället för kvalserie?

– Vi hade det som förslag när vi skickade in i enkäten, vi tror det blir bättre kommersiellt. Sedan om man kan hitta orättvisor, norr/söder, men våra fans kan åka på bortamatcher och andra lags fans kan komma hit. Sedan kan man bygga upp en rivalitet med finalen söder-norr, då kan fans från andra lag intressera sig med tror jag, striden mellan söder mot norr kan intressera många. Så det kommersiella intresset kan bli bra om man marknadsför det på rätt sätt.

Lämna ett svar